Janatův mlýn v srpnu

Po Toulavé kameře se s návštěvníky roztrhl pytel, pro nemoc a dlouhodobou cestu do zahraničí jsme však nuceni v srpnu omezit režim návštěv mlýna následně: Zájemci o prohlídku mlýna volejte prosím muzeum Starý Kravín paní Janu Brožovou, tel. +420775970180 a dohodněte si návštěvu individuálně s ohledem na její možnosti. Tento režim potrvá do 22.8.2018, poté můžete využít ke sjednání prohlídky naše běžné kontakty. Děkujeme za pochopení a zachovejte nám přízeň pokud Vám to tentokrát nevyjde.

Toulavá kamera

V neděli 15.7. Janatův mlýn zazářil v Toulavé kameře na ČT1, repríza bude tento pátek, odkaz je uveden na konci tohoto příspěvku. Reportáž je prima, mlynář vypadá blahobytně, Ondřejovi Širokému stroje fungují a Přemyslovi o týden později míchačka skutečně chlebové těsto umíchala. České televizi za hezký pořad velmi děkujeme a uvádíme na pravou míru jen některé nepřesnosti, které v reportáži zazněly:

Předně, mlýn stále stojí v Buřanech u Jablonce nad Jizerou a nikoliv nad Nisou, jak bylo na konci reportáže uvedeno. Místní ho něžně nazývají Jabloneček.

Za druhé, před několika lety jsme povýšili do první ligy a jsme národní kulturní památka. Skromně, ale hrdě se sluníme ve společnosti Pražského Hradu, Karlštejnu a korunovačních klenotů…

… a za třetí, chléb jsme pekli předminulý víkend u příležitosti františkovského dřevosochání jenom jednou (viz samostatný příspěvek), a to jako ukázku pečení a zkoušku pece po více než šedesáti letech mimo provoz. Byť se vše bezvadně povedlo až po 26 velkých bochníků, chleba si u nás hned tak znovu nekoupíte. Až se rozhodneme pro další pečení budeme Vás zde na stránkách informovat.

Přijďte pobejt.

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126666764-toulava-kamera/218562221500028/

Františkovské dřevosochání a pečení chleba

Při letošním františkovském dřevosochání jsme dospěli v Janatově mlýnu k dalšímu milníku: Po 31 letech jsme roztopili 68 let starou pec a upekli první (a zatím jedinou) vsázku chleba. Naposledy se ve mlýně peklo v roce 1987 při pečení Krnapu. Celá akce byla pojata jako ukázka pekařského řemesla “postaru” pro návštěvníky dřevosochání. Pec i míchačka těsta se pod taktovkou Honzy Janaty zhostily úkolu na výbornou, pod vedením sličné pekařky paní Šárky Nemešové z Mariánské Stráně a za spolupráce pana Daniela Šíra z Poniklé jsme upekli 26 jedenapůlkilových až dvoukilových bochníků. (pokračování pod fotografiemi)IMG_3943A IMG_3987A IMG_3995A IMG_3998A IMG_4004A IMG_4041A IMG_4044A IMG_4047A IMG_4051A IMG_4052A IMG_4081A IMG_4093A IMG_4109A IMG_4131A IMG_4138A IMG_4142A IMG_4144APřišel se podívat i pan Antonín Janata, potomek posledního mlynáře. Chleba byl vynikající a okamžitě se rozkutálel mezi trpělivé návštěvníky mlýna. Ti se při té příležitosti přiučili tajům pekařského řemesla a zjistili, že upéci chleba je práce na celý den. Poněkud medvědí službu nám udělal Český rozhlas, na základě jeho reportáže si lidé přijížděli “nakoupit pečivo do mlýna” již od časného rána. Tímto se tedy zklamaným konzumentům omlouváme.