Františkovské dřevosochání a pečení chleba

Při letošním františkovském dřevosochání jsme dospěli v Janatově mlýnu k dalšímu milníku: Po 31 letech jsme roztopili 68 let starou pec a upekli první (a zatím jedinou) vsázku chleba. Naposledy se ve mlýně peklo v roce 1987 při pečení Krnapu. Celá akce byla pojata jako ukázka pekařského řemesla „postaru“ pro návštěvníky dřevosochání. Pec i míchačka těsta se pod taktovkou Honzy Janaty zhostily úkolu na výbornou, pod vedením sličné pekařky paní Šárky Nemešové z Mariánské Stráně a za spolupráce pana Daniela Šíra z Poniklé jsme upekli 26 jedenapůlkilových až dvoukilových bochníků. (pokračování pod fotografiemi)IMG_3943A IMG_3987A IMG_3995A IMG_3998A IMG_4004A IMG_4041A IMG_4044A IMG_4047A IMG_4051A IMG_4052A IMG_4081A IMG_4093A IMG_4109A IMG_4131A IMG_4138A IMG_4142A IMG_4144APřišel se podívat i pan Antonín Janata, potomek posledního mlynáře. Chleba byl vynikající a okamžitě se rozkutálel mezi trpělivé návštěvníky mlýna. Ti se při té příležitosti přiučili tajům pekařského řemesla a zjistili, že upéci chleba je práce na celý den. Poněkud medvědí službu nám udělal Český rozhlas, na základě jeho reportáže si lidé přijížděli „nakoupit pečivo do mlýna“ již od časného rána. Tímto se tedy zklamaným konzumentům omlouváme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.